ustvarjalka

Če kot otrok sanjate, da boste nekoč služili kruh z ustvarjalnim delom z otroki, vesolje to včasih razume po svoje. Tik pred zdajci preusmeri kretnico ter željo razdeli na – ustvarjalni poklic in tri otroke. Pa je vsega zadosti.

 

Osnovna in srednja.

Kot Jakšičevo sta me spoznali Osnovna šola Križe (tedaj OŠ Kokrškega odreda) in Gimnazija Kranj (tedaj SŠPRNMU). Osnovka si me je bržkone zapomnila po 2 leti mlajšem EMŠO-tu od sošolcev, srednja pa po 29,5 kg v prvem letniku in morda po najvišji povprečni oceni ob zaključku. Glede kilogramov – gre za težo brez torbe!

Fakulteta.

V tem gimnazijskem obdobju sem si le vzela čas, da zrastem do spodobnih gabaritov. Še dobro. Kajti na Fakulteti za arhitekturo (tedaj FAGG – zakaj se vse moje šole preimenujejo?) je bilo časa za to malo in so bile noči – takrat se baje raste – kratke. Nočni radijski program je bil stalni spremljevalec noči za risalno mizo in uvodna melodija me še danes spomni na tisti čas.

Oblikovna usmeritev zadnjega letnika in sodelovanje z izjemnim diplomskim mentorjem Janezom Stolhadolcem, pardon Suhadolcem, sta me najverjetneje uvedla v »grafični profil« arhitektke (v prilogi del še ročno izrisane diplomske naloge “Akademski prostori”). Danes mislim, da je bilo prav tako. Prvič zato, ker arhitekturna izobrazba daje številna temeljna oblikovalska znanja (prostoročno risanje, kompozicija, barvne študije, konceptualno razmišljanje), drugič pa, ker ravno prepletanja področij vodijo do unikatnih profilov ustvarjalcev in odpirajo nova obzorja. Ta vloga mi je bila nekako dodeljena tudi zato, ker verjamem, da si tudi mali logo na mali vizitki zasluži takšno predanost kot velika hiša v velikem mestu. Ali mu ta predanost vsaj zelo koristi!

Izkušnje.

V podjetjih poslovne skupine Ržišnik Perc, Creatimu in Protimu, sem si 15 let gradila oblikovalsko mišično maso. V obdobju, ki ga je zaznamovala obilica entuziazma, pripadnosti in skupne rasti, sem z oblikovanjem za največja slovenska podjetja (Merkur, Sava, NLB, Iskratel, Kolektor, Trimo, SKB, Termo, Mlinotest, Zavarovalnica Triglav, …) pridobivala dragocena znanja in izkušnje.

Leta 2007 sem se odločila za samostojno poslovno pot.

Oblikovanje je fajn zadeva.

Že Aristotel je vedel, da smo ljudje srečni, če znamo pri svojem početju združiti: odgovornost, raziskovanje in strast. V mojem poklicu je vsega naštetega v izobilju.

mama

Strinjam se, da jih dobimo na posodo. A zagotovo drži tudi: enkrat mama, vedno mama.

Nekoč je živel kralj, ki je imel tri hčere …

Usoda nama je z Andrejem namenila, da prispevava h krepitvi ženskega rodu. Tri frfotajoče deklice so v idiličnih trenutkih najlepša pesem za materinsko srce, v običajni rutini vsakdana pa terjajo obilo usklajevanja, iznajdljivosti in doktorat iz »time managementa«.

Starševstvo je sicer sijajna iznajdba narave. V ljudeh predrami dotlej neslutene sposobnosti in moči. Širi meje znanega in dosegljivega. Ustvarja nova zanimanja. In povzroči, da – kot je nekje lepo pisalo – del tvojega srca hodi za večno po svetu v drugem telesu.

Delčki najinih src bodo, kot kaže, prepotovali precej.

Eden od njih se pravkar sprehaja po Edinburghu, bije za matematične in logične izzive ter zavriska ob doseženem najvišjem plezalnem oprimku.

Drugi se prav tako ozira v svet, ki za nove generacije postaja majhen kot peskovnik. S širokim horizontom komunikacijskih znanj, zanimanj in srčnih veščin bo srečen v živahnem okolju, kjer »dogaja«. In če bo v bližini kak oder, ne bo odveč.

Tretji delček pa pred prehodom v najstništvo še opreza, kje mu bo najbolj udobno. A ga imam na sumu, da knjige in besedna umetnost ne bodo smele biti prav daleč.

Popkovina je trajna, trpežna in raztegljiva zadeva.

Po popkovini se vsakodnevno pretakajo mnogotere zadeve. Radosti in skrbi. Veselje ob dosežkih in trema pred nastopi. Žar ponosa ob soju žarometov in neskončna stiska ob lučki reševalnega vozila na poti na urgenco. Starševstvo je torej skrajna sreča in skrajna ranljivost – v paketu.

Ajda, Maša, Sanja. Hvala za vse širine, višine in globine.

Z sms-om »mati, lajf je lep« bo tisti delček … vedno našel svojo pesem.

Eva

Če odraščaš v kreativno in športno spodbudnem gnezdu Ljube in Štefana, bi bilo škoda, če bi jabolko padlo daleč od drevesa.

Gnezdo.

Mamine rokodelske, gospodinjske, vrtnarske in pedagoške veščine se mojemu očesu danes zdijo veličastne. Očetov smisel za humor greje družinska srečanja. Njegova pripravljenost pomagati je varovalka za krizne momente. In čas, ki ga posveti vnukinjam, je vedno tudi darilo meni.

Berete torej vrstice bivše dolgoletne gimnastične navdušenke in vaditeljice (bradlja je zakon!), flavtistke in pianistke, tabornice, oblikovalke nakita ter ustvarjalke poslikav na steklo in svilo. Po obdobju rojevanja, ko so hobije za nekaj let odrinile plenice in lonci, pa so se rodile nove radosti … ali samo čakale, da pokukajo na plan.

Rada imam jogo. Navdušujejo me prvi koraki v vrtnarjenju. Rada pogledam romantičen film. Uživam v druženjih z dolgoletnimi prijatelji. Cenim povezanost z žensko druščino iz časov Creatima.

Predvsem pa …

Rada hodim.

Na vrh Kamneka – tržiške »Šmarne gore« – 873 metrov nad morjem stopim stokrat na leto. Ker je to čudežna gora: pot je vedno ista, a vsakič vodi drugam. K novim zamislim, odgovorom, prebliskom, besedilom, sloganom. K notranji ubranosti. H korekturi smeri. K ljubezni do sebe – in okolice.

Rada širim obzorja.

Srečanja naše »ezoterične bande« so navdihujoča in povezave srčne in tople. Blagozvočna besedila Alenke Rebule mi v knjižni ali govorjeni obliki božajo dušo, da se jih včasih učim na pamet. V sodelovanju z izjemno coachinjo Martino Zorc širim poslovne horizonte.

Rada kolesarim.

Opredelila bi se kot raziskovalko na kolesu, kar je tudi pomemben del našega družinskega turizma. Če naletite na super idejo za razgledovanje po domačih ali tujih logih s kolesarskega sedeža – sem z njo, prosim! Hrib ali dva nista ovira.

Rada potujem.

Družinska vandranja postajajo vedno manj množična, a ostajajo moj ideal. Popkovina pač. Odkrivanja novega se vztrajno drži želja – pokazati mojim …

Rada berem.

Nisem hitra bralka, ki bi požirala strani. Sem uživaška bralka, ki s knjigo hrani dušo in si podarja »minutke«. Menim, da se mi ni lahko zameriti – a če mi vzamete večernih 15 minut branja, vas bom sovražila.

Moj Andrej to ve.

moj manifest

BODI ROŽA

moj majski manifest

 

Verjamem, da živim svoje poslanstvo.

Ustvarjam lahkotno in z užitkom.
Iščem ljudi, ki me dopolnjujejo s svojimi darovi in znanji.
Krepim odnose z izrazi občudovanja in podpore.
Sem iskrena v besedah in pristna v dejanjih.
Sem točna in držim obljube.
Verjamem, da je časa dovolj za vse.

Verjamem v odličnost svojih storitev.

Dvigam osebno vibracijo in ustvarjam za idealne stranke.
Dajem in prejemam z ljubeznijo, hvaležnostjo in pozornostjo.
Vodi me pogum, ne bojim se neuspehov.
V naravi, na potovanjih, v knjigah in soljudeh dobivam navdih za nove projekte.
Krepim povezave, ki mi dobro služijo. Mreža mojih partnerjev je razvejana in zanesljiva, tako da z lahkoto in užitkom udejanjam kreativne zamisli, kar me poslovno izpolnjuje.
Živim pristno ljubeč odnos do denarja, ki je sredstvo za ustvarjanje dobrega.
Gojim identiteto obdarjenega človeka, ki živi v obilju.
Svoji blagovni znamki dajem moč, da se pogumno postavi ne noge, smer, v katero naj raste, in krila, da poleti.

Verjamem v podporo vesolja.

Odločitve sprejemam na podlagi notranjega glasu.
Gojim hvaležnost in pozitivno naravnanost.­­
Živim svobodno in dopuščam svobodo drugim.

Tri hčere so moja pomembna dediščina.

Svojim hčeram zavestno vsakodnevno vlivam vero vase, da postanejo močne ženske z jasnim notranjim kompasom in samospoštovanjem. Pomagam jim začutiti svoje poslanstvo in zaživeti skladno z njim. Podpiram jih pri razvoju darov in se veselim uspehov. Uživam ob pogledu na njihov razcvet in v njih srečujem vrednote, ki so mi pomembne. Podpiram njihovo medsebojno povezanost in spodbujam skupne družinske aktivnosti.

S hčerami preživljamo kvalitetni čas in ustvarjamo projekte, ki nas povezujejo:

Eva + Sanja = črke, besede, knjige, kolesarstvo, pohodi, smučanje, potovanja
Eva + Maša = moda, estetika, gledališče, film, kuhanje, potovanja
Eva + Ajda = ideje, ustvarjalnost, darila, lepopisje, smučanje, potovanja

Negujem svoj zakon.

Z iskrenim in ljubečim zakonskim odnosom hčeram dajem zgled partnerstva, ki deluje v vseh situacijah: izžareva ljubezen, spoštovanje in sprejemanje, omogoča družabnost in sodelovanje, rešuje težave, podpira, daje svobodo za samorealizacijo in varnost za preobrazbe in rast.

Odnos gradim z rednimi odmerki časa za pogovor, izlete v naravo, šport, romantiko, savno, filme in prijateljska druženja. Ter s skupnim uživanjem v napredku in uspehih hčera.

Sem pozorna.

S hvaležnostjo in pozornostjo se v mislih in dejanjih obračam na starše in širši krog družine, prijatelje, poslovne partnerje in “guruje”, od katerih črpam življenjske modrosti. Želim, da čutijo mojo hvaležnost za vse čudovite izmenjave v naših življenjih.

Aktivno sodelujem pri organizaciji srečanj, gledaliških in kino predstav, razstav, potovanj, kolesarstva, pohodništva, zabav, delavnic za notranjo rast.

Včasih tudi samo sem in to je dovolj.

Redni odmerki časa zase so predpogoj, da se vse našteto kakovostno udejanji.
Uživam v branju, ustvarjanju, hoji v naravi, kolesarjenju, morski idili, vrtnarjenju in odkrivanju notranjih svetov. 

Stremim za držo dostojanstva, s katero raste roža. Moj čas je zdaj.
Živim z navdušenjem v pričakovanju čudežev in čudovitih presenečenj.
 
Eva R., nekega maja*

 

*manifest je nastal v sodelovanju z intuitivno in srčno coachinjo Martino Zorc